Instinct Matern

Super_Mom_by_mashi

În calitate de mame, acţionăm de cele mai multe ori din instinct. Instinctul matern e o forma primitivă de reacţie, cu care natura ne-a înzestrat ca să ne protejăm „puiul de om”. E grav când acest instinct lipseşte. În zilele noastre, pentru a creşte copii sănătoşi, fericiţi şi adaptaţi la societatea actuală, nu ne putem baza doar pe acest instinct matern.

Exemplu de comportament instinctual:
Copilul meu a început să plângă la ora 3 noaptea. Soţul, care o aude întotdeauna primul, mi-a spus: „vezi că plânge copilul”. Am sărit din pat şi am vrut să merg spre camera ei cât mai repede. M-am izbit de perete ca şi cum nu ar mai fi nevoie de uşi, ci putem să o iau pe scurtatură…dacă era urgent. Atunci m-am trezit. Fetiţa nu avea nimic grav, udase patul. E normal să apară accidente de udat patul la copiii sub 5 ani.
Accidentul mamei cu nasul umflat, de la impactul cu peretele în somn, denotă o panică instinctuală, o trezire confuzională şi absenţa unei surse de lumină în încăpere.

Cea mai bună atitudine atunci când copilul tău udă patul e să îi schimbi rapid aşternuturile şi să consideri ca nu s-a întâmplat nimic. Îi protejezi astfel stima de sine.
Poţi aţeza oliţa lângă pătuţul copilului şi să-i spui să o folosească noaptea, la fel cum face ziua. Nu uita să-i lasi o lumină de veghe, altfel va fi dezorientat, ca şi în exemplul de mai sus.
Copiiilor mai mari li se pot lăsa la îndemână aşternuturi de pat şi lenjerie intimă, pe care să le schimbe singuri, fără să mai trezească toată casa şi nu vor fi certaţi sau umiliţi din cauza aceasta.
Mustrarea copilului nu îi întareşte controlul vezical nocturn, ci din contra îl poate tulbura şi mai tare.
În schimb, o mică recompensă, pentru nopţile uscate, poate avea rezultate bune. Prin recompensă aş vrea să înţelegi ceva de genul: o mică steluţă într-un tabel şi îndeplinirea unei mici dorinte la mai multe steluţe.
Vă mai puteţi ajuta copilul să rămână uscat peste noapte, fiind atenţi la cantitatea de lichide consumată după ora 6 seara.

Despre mama cu nasul zdrobit…îmi era imposibil să ma întorc la somn, din cauza durerii şi a avalanşei de idei care s-a produs în capul meu.
Cea mai bună atitudine atunci cănd eşti trezit din somn şi ti-e greu să readormi e să te ridici din pat şi să începi o activitate care îţi face plăcere. Dacă somnul revine, te reîntorci în aşternuturi. Privitul la ceas şi anticiparea unei zile grele mâine, din cauza somnului compromis, nu ajută la nimic.

În aceste condiţii v-am scris primul meu articol pe blog, trezită brusc dintr-un somn adânc.
Instinctul matern va mai reveni în discuţie în articolele următoare. Comentariile şi e-mailurile voastre sunt binevenite!

Sunt un părinte fericit şi vreau să vă ajut şi pe voi să fiţi părinţi fericiţi.

Cu drag,
Valentina
valentina@parintifericiti.com

sursa foto

Reclame

4 gânduri despre &8222;Instinct Matern&8221;

Comentariul tău:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s