Ce înseamnă să fii părinte fericit

Eşti mama din momentul în care copilul tău s-a născut, e al tău, e responsabilitatea ta şi nu mai pleacă nicăieri. Copilul era al tău din momentul în care l-ai conceput, sămânţa aceea de viată a început să crească în tine şi viaţa ta s-a schimbat.

Eşti tată din momentul în care copilul a fost conceput, dar cei mai multi nu realizează acest lucru decât mai târziu, sau niciodată. Este un cântec franţuzesc la modă în momentu îacesta care se numşte „Papa où t’es” cântat de Stromae, adică „Tată unde eşti”. Două versuri din acest cântec m-au impresionat, si anume „Toată lumea ştie cum se fac copiii,/ dar nimeni nu ştie cum se fac taţii”.

Vreau să mă adresez părinţilor, dar mi-e mult mai uşor să vizualizez mama şi să mă exprim din postura ei. Si taţii ar trebui să fie preocupaţi de dezvoltarea copilului, încă de la primele zile de viaţă.

O vorbă veche românească, pe care am auzit-o de la cineva de la ţară era:
„Cine are copii să şi-i crească, cine nu să nu-i dorească.”

Ce înseamnă să creşti copilul? Să îi asiguri condiţiile necesare ca să trăiască. Să îi faci un loc în casa ta, să-i dai lapte de la sân de preferat sau dacă nu se poate biberonul. Să îl fereşti de pericolele de care nu se poate apăra singur. Să-i dai de mancare, să faci linişte ca să poată dormi, trebuie să-l îmbraci şi să-l „porţi la şcoală”. Timpul trece şi copilul creşte…creşte oricum şi orice ai face în afara celor enumerate mai sus.

E multă bătaie de cap cu un copil, consumă timp şi resurse.

Să creşti copilul e mult mai mult decât să faci CE TREBUIE FĂCUT.

În zilele noastre a fi părinte e, de cele mai multe ori, o alegere conştientă. Eşti în postura de părinte, e datoria ta să asiguri fericirea copilului tău. Pentru ca acest copil să fie fericit, trebuie să fii tu fericit.

Un părinte fericit e un părinte care conştient că scopul în viţă nu e doar să îţi vezi copilul crescut, ci să faci drumul împreună cu el. Fiecare zi din viaţa copilului tău conteză. Fiecare clipă în care eşti capabil să-i zâmbeşti, să-i areţi dragostea ta, să te joci şi să-l înveţi. Pentru zâmbetul copilului tau faci totul. Pentru acestă bucurie pe care ne-o aduc cu zâmbetul lor, cred că copiii merită să fie doriţi. Celelalte activităţi în jurul copiiilor sunt ne-importante.

Am aşezat aici câteva întrebări la care aş vrea să răspund pentru tine, în articolele următoare:

Cum să-i dai copilului tău cel mai bun start în viaţă?
Cum să descoperi aptitudinile şi talentele copilului tău. Crezi ca şcoala îl va îndruma?
Cum să faci din copilul tău o persoană independentă? Vrei să fie independent, sau vrei ca tu să îi spui mereu ce să facă?

Valentina
valentina@parintifericiti.com

Reclame

Un gând despre &8222;Ce înseamnă să fii părinte fericit&8221;

  1. Hm… articolul are partile lui bune, insa primele 3 paragrafe mi se par cam misandrine. Pe ce te bazezi cand spui „[tatii] cei mai multi nu realizează acest lucru decât mai târziu, sau niciodată”? De acord ca cunoastem cazuri de genul asta, de tati care nu se implica, dar sa spunem ca sunt „cei mai multi” e un pas destul de mare. Se intampla ca, personal, cunosc mai multi tati care isi realizeaza foarte bine rolul decat tati care nu fac asta (de fapt, pe moment, nici macar nu imi vine vreunul in minte).

    Poate ca sacrificiile pe care le face un tata sunt mai mici decat cele pe care le face o mama, insa natura fiind cum e, tatilor nu le ramane decat sa faca fiecare cat de mult poate. Niciun tata nu poate inlocui mama si oricarui tata i-ar fi greu sa insemne pentru copil la fel de mult cat inseamna o mama. Insa, de aici si pana la a spune ca „nu realizeaza [rolul de tata]”, este din nou un pas mare.

    Exemplul izolat al unei persoane, cat de faimoase, nu poate fi folosit pentru a face un argument cu acoperire larga. Imi pare rau de legatura nefericita (sau lipsa ei) a lui Stromae cu tatal lui, dar nu poate fi folosita pentru a face un argument cu acoperire larga.

    Una peste alta, cunoastem si cazuri de mame care si-au abandonat copiii, dar nu spunem ca „majoritatea mamelor” fac asta.

    Cred ca articolul era complet si isi atingea scopul si fara paragrafele respective. In fond, tema lui, asa cum e data si de titlu, e complet alta.

Comentariul tău:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s