Părinţi de copii speciali

copii speciali
Când am spus „Părinţi Fericiţi” poate te-ai gândit doar la părinţi sănătoşi cu copii sănătoşi. E foarte important să fim recunoscători pentru sănătatea pe care o avem şi să ştim să o păstrăm. Slujba mea e să văd copii bolnavi şi părinţi de copii bolnavi. Majoritatea părinţilor acestor copii sunt cele mai triste persoane pe care le-am întâlnit.

În viaţa de zi de zi sunt mama, soţie, prietenă, vecină, etc. În viaţa profesională îmbrac un halat alb şi sunt medic. Sunt neurolog pediatru. Partea frumoasă a acestei specialităţi este că ne ocupăm de copii, ne jucăm cu ei. Parte grea a acestei specialităţi e, din postura de medic, să conştientizezi că nu ai putere asupra bolii. Sunt puţine boli în care avem la dispoziţie un tratament eficient şi participăm astfel la vindecarea micului pacient. Sunt fericiţi colegii noştrii chirurgi atunci când pot să scrie: vindecat chirurgical.

Creierul e un organ fascinant din punct de vedere ştiinţific. Medicii nu pot pune un alt creier acolo unde nu e. Iar acest creier e atât de sensibil încât se distruge ireversibil în 3 minute fără oxigen. Pentru bolile neurologice se fac cercetări. Este un domeniu în care sunt multe întrebări şi multe lucruri de descoperit. Îi admir pe cei care îşi dedică viaţa găsirii unor tratamente mai eficiente.

Ce pot să fac eu? Pot să spun că e inutil să visezi la o viaţă normală. Cum să fie viaţa ta normală dacă copilul tău nu are creier destul. Viaţa ta nu va fi niciodată normală. Am dat aşa un exemplu, dar viaţă anormală o au şi părinţii unor copii cu tulburări de limbaj. Viaţa lor nu e normală pentru că ei trebuie să mearga la logoped de două ori pe săptămână şi o dată psiholog. Acest lucru poate fi atât de frustrant încât mama copilului cu problema de limbaj poate suferi mai tare decât mama copilului fără destul creier.

Se spune că fiecare suferă atât cât vrea. Nu poţi fi fericit/ă fără să accepţi lucrurile pe care nu le poţi schimba. Acum vei spune, da eu nu am pretenţia să fiu fericit/ă, eu vreau doar să am un copil normal. Atunci mai citeşte o data paragraful de mai sus. Fericirea nu ai s-o regăseşti niciodată în normalitate. Fericirea o regăseşti în tine, decizi să fii fericit/ă. Orice se întâmplă în viaţa ta, poate fi folosit ca scuză să nu fi fericit/ă.

Am primit o lecţie de viaţa de la o mămică, căriea atunci când copilul avea două luni, îi desenam pe o hârtie structura anormala a creierului băieţelului ei. I-am spus că acel copil are mari probleme şi că nu va fi normal. Aşteptam să plângă, cum se întâmpla de obicei. Îmi amintesc că mi-a pus întrebări, îmi amintesc tristeţea mea când îi raspundeam. Câteva luni mai târziu mămica a revenit la spital. Avea cu totul altă atitudine. Voia să facă tot ce se poate pentru a-i oferi o viaţă mai bună copilului ei. Voia o viaţă mai bună pentru ea. Copilul nu putea merge într-o creşă obişnuită, aşa că această mamă a înfiinţat o creşă pentru copii cu probleme.

Aceasta e o poveste de la Paris, din 2010. Atunci, acolo, nu erau creşe pentru astfel de copii. Mă întreb dacă astăzi există astfel de structuri în România.

Cu siguranţă există pacienţi, există părinţi care se luptă. Atâta vreme cât fiecare se luptă în colţul lui, nimeni nu va face nimic pentru ei. Există totuşi lucruri pe care le pot face ei, pentru ei.

Acest articol e un mic pas pentru a îndemna oamenii să facă ceva, să iasă din acea stare de neputinţă. Sper să ajungă la cei care au nevoie de el.

Rămân la dispoziţia voastră pentru întrebări şi comentarii.

Cu drag,
Dr Valentina Dumitrana
valentina@parintifericiti.com

Reclame

Comentariul tău:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s