Identitatea sexuală. Cum învăţăm fetiţele să devină femei, iar băieţeii bărbaţi?

who am I
Ce sunt femeile? Ce sunt bărbaţii?
Societatea modernă consideră femeile egale cu bărbaţii.

Femeile şi bărbaţii sunt oameni, sunt persoane. Cuvântul persoană provine din latină şi însemna „mască”, iar ulterior „rol”.

Fiecărui om din societate îi revin unul, sau mai multe roluri.
Care este rolul unei femei? Care este rolul unui bărbat?

Rolurile femeilor şi ale bărbaţilor în societate diferă de-a lungul timpului şi de la o cultură la alta.
Societatea tradiţională definea clar rolul unei femei: supusă bărbatului, „la cratiţă”, se ocupa de creşterea şi educarea copiilor.
Fetiţele erau încurajate să se joace cu păpuşile, să poarte rochiţe, părul lung. Accesul femeilor la educaţie era considerat inutil.

În acea societate, rolul unui bărbat era să întreţină familia, să ia decizii, să facă muncile „grele”.
Un băieţel era încurajat să-şi ascundă emoţiile, îi era permis un comportament agresiv, era încurajat să se joace cu maşinuţele.

Educaţia copiilor de azi e diferită de cea tradiţională, în sensul respectării acestei valori fundamentale ale societăţii: egalitatea dintre bărbaţi si femei.

Această egalitate, înseamnă că o fetiţă are dreptul să aleagă dacă să îmbrace pantaloni sau rochiţă, poate să se joace cu maşinuţele şi cu păpuşile. Îi este permis să viseze să devină neurochirurg, şofer de camion, astronaut, pilot de avion, soldat, parlamentar sau preşedinte, sau orice altă profesie considerată (pană nu cu foarte mult timp în urmă):”de bărbat”. Rolul pe care ea ca şi viitoare femeie îl va avea în societate depinde atât de modelul părinţilor, al familiei, de educaţie, cât şi de propriile ei aptitudini şi motivaţii interioare.
Ceea ce este cu adevărat important pentru starea ei de bine de-a lungul întregii vieţi este acceptarea propriului corp: de sex feminin.

Un băieţel are dreptul să îşi manifeste emoţiile, se joace cu păpuşile, să gătească. Are dreptul să viseze că va sta în concediu de paternitate, că se va ocupa de copii, că va face orice lucru considerat până acum „de femeie”. Rolul pe care el ca şi viitoar bărbat îl va avea în societate depinde atât de modelul părinţilor, al familiei, de educaţie, cât şi de propriile lui aptitudini şi motivaţii interioare.
Sănătatea lui şi starea lui de bine depind de acceptarea corpului lui, de sex masculin.

Ce este identitatea sexuală?
Nu alegem să avem sex feminin sau masculin. Pe baza aspectului exterior al organelor genitale la naştere suntem repartizaţi într-una din cele două grupe.
Identitate sexuală începe să se contureze la pubertate, când persoana care se dezvoltă armonios se identifică ca aparţinând uneia din cele două categorii (sex feminin, sau masculin).
Identitatea sexuală se formează prin socializare sexuală, imaginea de sine, trăiri, comportamente, mediu, anturaj, nume, roluri şi experienţe.
Identitatea sexuală este diferită de orientarea sexuală.
Tulburările de identitate sexuală sunt definite ca fiind conflictul între sexul atribuit la naştere şi sexul căreia persoana simte că îi aparţine.

Educaţia sexuală a copilului începe în jurul vârstei de 2 ani. Atunci copilul învăţa că are organe genitale de fetiţă sau de băieţel.

Pentru ca un copil să îşi accepte sexul atribuit, este foarte important ca părinţii şi anturajul să accepte sexul copilului.
Sunt cazuri în care părinţii şi-au dorit fetiţă şi s-a născut băieţel (sau invers), şi le este dificil să accepte acest lucru şi se comportă cu copilul ca şi cum ar aparţine sexului opus.

Suntem egali barbaţi şi femei, dar suntem diferiţi! Acest lucru e minunat!

Sper ca ti-a plăcut articolul meu. Am scris pentru tine:
Ghidul pentru un somn bun.pdf
şi Somnul pentru proaspeţii părinţi.pdf

Vei primi aceste materiale GRATUIT, prin mail, dacă dai click pe linck-ul de mai jos, si urmezi instrucţiunile:

LINK spre formular de înscriere

Dacă ai întrebări, nu ezita să îmi scrii!
Valentina
valentina@parintifericiti.com.

Reclame

Comentariul tău:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s