Epilepsia. Ce să faci dacă eşti martorul unei crize epileptice.

creier si neuronEpilepsia este o boală neurologică. Mai corect spus: sub denumirea de epilepsie sunt regrupate mai multe boli neurologice care au ca şi manifestare comună crizele epileptice.

Multă vreme oamenii au crezut că manifestările epileptice se datorează unei forţe supranaturale: omul posedat de spirite rele.

În realitate epilepsia este doar o boală ca oricare alta, iar organul afectat este creierul.

Neuronul este unitatea funcţională a creierului şi a întregului sistem nervos. Aceşti neuroni sunt conectaţi între ei în reţea. Cred că e mai uşor de înţeles, dacă îţi imaginezi reţeaua de neuroni ca reţeaua de energie electrică a unui oraş. Neuronii seamănă mult cu cablurile electrice. Neuronii funcţionează pe bază de impulsuri electrice.

Creierul, atâta vreme cât este viu, are o activitate electrică care poate fi înregistrată. Această înregistrare a activităţii electrice a creierului poartă denumirea de Elecro-Encefalo-Gramă: EEG.

Crizele epileptice sunt fenomene de supra-excitare a reţelei neuronale care apar brusc şi fără o cauză decanşatoare (febră, hipoglicemie, traumatism cranian, etc.) Aceste crize pot fi generalizate, cu pierderea cunoştinţei, asemeni unui scurt-circuit într-o reţea, care devine disfuncţională pentru o scurtă perioadă. Sau crizele pot fi parţiale determinând doar mişcări într-un segment de corp, sau diferite senzaţii (vizuale, auditive), sau fenomene vegetative (vărsături).

Orice persoană poate prezenta de-a lungul vieţii o criză epileptică.

Ce poţi face tu dacă eşti martor la o criză epileptică?
Epileptic-Seizure-300x240
1. Ai grijă ca persoana să nu se lovească. Protejează-i capul punând o haină, o pernă, pătură sub cap. Lasă-i mâinile şi picioarele să se mişte libere.
2. După ce criza a trecut, aşează persoana în poziţie de siguranţă (culcat, lateral).
3. Sună la 112.
4. Informează personalul medical despre: modul în care a început criza, cum s-a desfăşurat şi cât a durat.

Ce să nu faci:
1. Nu panica. Deşi e senzational şi înfricoşător când vezi pentru prima dată o persoană în criză, e important să-ţi păstrezi calmul.
3. Nu-i introduce NIMIC în gură. NU îşi va înghiţi limba. Dacă îţi introduci degetele în gura unei persoane în criză de epilepsie rişti să te trezeşti muşcat, uneori chiar grav.
4. Nu încerca să-i dai apă!

De cele mai multe ori cizele se opresc de la sine după mai puţin de 5 minute. Uneori persoana revine rapid la starea de dinainte de criză, alteori revenirea poate dura mai mult: până la câteva ore.

Nu e nevoie să fii sigur că e o criză de epilepsie şi nu e altceva. Acesta e rolul medicului neurolog.

Apropiindu-te de persoana în criză, te poţi asigura ca nu este conectată la o sursă de curent, iar electrocutarea să fie cauza fenomenului observant (salvându-l îţi poţi pune viaţa în pericol). Ajuns lângă persoana în criză, poţi verifica cum respiră şi dacă are puls. Dacă răspunsul e negativ ar trebui să începi reuscitarea cardio-respiratorie.

Diagnosticul de epilepsie îl stabileşte medicul specialist pe baza descrierii crizei şi pe baza înregistărilor EEG (înregistrările video ajută mult la diagnostic). Rareori o singură criză impune diagnosticul de epilepsie. Epilepsia este particularitatea creierului de a prezenta crize.
Medicul stabileşte tratamentul cel mai potrivit în cazul fiecărui pacient.

Valentina
valentina@parintifericiti.com

P.S. Acest articol are rol de informare.

Mai multe informaţii despre epilepsie AICI.

Am scris pentru tine două matreiale care îţi pot fi utile:
Ghidul pentru un somn bun.pdf şi Somnul pentru proaspeţii părinţi.pdf Vei primi aceste materiale GRATUIT, prin mail, dacă dai click AICI şi urmezi instrucţiunile.

sursa foto 1
sursa foto 2

Reclame

Un gând despre &8222;Epilepsia. Ce să faci dacă eşti martorul unei crize epileptice.&8221;

Comentariul tău:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s