7 reguli despre cum mănâncă bebe

Time-to-Eat-classAm devenit medic înainte de a fi mamă. Ordinea evenimentelor are importanţă pentru că, deşi eram înarmată cu o serie de recomandări de specialitate cu privire la creşterea copilului, totuşi am întâmplinat dificultăţi în a le pune în practică.
Unele dificultăţi apar din apartea copilului. În fiecare zi el creşte, învaţă ceva nou. Confortul şi senzaţia că „ştiu cum să-l iau” nu mai sunt valabile de la o zi la alta, de la o săptămână la alta. Relaţia cu copilul e una dinamică, ne adaptăm mereu la schimabare.
Alte dificultăţi vin din partea persoanelor care participă la îngrijirea copilului. Deşi eu ştiu foarte bine cum se creşte un copil „ca la carte”, mi-a fost greu să îmi impun punctul de vedere în faţa bunicilor, a bonei, etc. Am mai lăsat de la mine, am mai învăţat lucruri noi.

Azi am să-ţi spun cele 7 reguli pe care le consider foarte importante şi pe care eu le aplic în educarea copilului meu. Cred că îţi pot fi utile.
Nu am să intru în detalii despre ordinea în care se începe diversificarea, câte linguriţe, pentru că sunt deja suficiente articole pe aceast subiect.

Scopul diversificării este ca, treptat, copilul să treacă de la o alimentaţie bazată exclusiv pe lapte la o alimentaţie ca şi a noastră.

Atenţie! Noi ce mâncăm? Aceasta va fi şi modul lui de a se alimenta, cel puţin până când va fi suficient de matur să se întrebe ce vrea să facă cu viaţa lui.

Acestea sunt regulile pe care eu le urmez şi ţi le recomand, pentru ca bebeluşul tău să deprindă obiceiuri alimentare sănătoase.

1. Bebe mănâncă cât vrea el.
Corpul uman e dotat cu senzori interni care reglează cantitatea de mâncare de care avem nevoie. Când nu mai vrea să mănânce îşi întoarce capul, loveşte linguriţa. Apetitul unui copil variază în funcţie de nevoile lui de creştere. Are deci perioade când mănâncă mai mult şi perioade în care mănîncă mai puţin. Dacă azi la prânz a mâncat mai puţin, va recupera la cină.

Am văzut deseori mame care aveau stabilit că bebe trebuie să mănânce întreg castronul. Pentru ca voinţa mamei să fie îndeplinită se recurge la diferite mijloace:
– distragerea atenţiei (chei sau obiecte colorate fluturate în faţa ochilor, mâncat în faţa televizorului)
– strâns copilul de nas ca să deschidă gura
– ameninţat cu pedeapsa (bătaia) dacă nu mănâncă tot
– desertul „recompensă” dacă mănâncă tot

Utilizarea acestor metode anulează semnalul de la stimulii interni şi va seta copilul pe un comportament alimentar reglat de stimuli externi. Copilul, viitorul adult, va mânca mereu tot din farfurie, indiferent dacă are nevoie, sau nu, de acea cantitate de mâncare. Acest comportament este cel mai adesea asociat cu OBEZITATEA.

2. Copilul are dreptul la desert, mai ales după masa de prânz, dar eu numesc desert un fruct şi/sau un iaurt.
Nu sărim peste etape şi nu trecem direct la desert.
Nu va primi porţie dublă de desert pentru că nu a mâncat mâncare („ca să aibă ceva în stomăcuţ”)!

baby_messy3. În jurul vârstei de un an, uneori chiar mai devreme, copilul îşi manifestă dorinţa de a mânca cu mâna lui. Chiar dacă acest lucru înseamnă nişte hăinuţe pătate şi nişte stropi în jurul mesei, te sfătuiesc să îi dai linguriţa şi să îl laşi să încerce. Chiar înainte de faza cu linguriţa e faza în care copilul încearcă mâncarea cu mâna lui. Lasă-l să se bucure de ce poate face el. E doar o etapă. O prietenă a mea avea pentru fetiţa ei „hainuţe pentru mâncat”.

Când copilul începe să se descurce, îi poţi lăsa castronelul şi linguriţa, iar tu te poţi aşeza la masă şi să-ţi vezi de farfuria ta. Îl vei ajuta să mănânce, dacă are nevoie.

Fetiţa mea, la 18 luni, mânca singură cu mâna ei toată supica. Acum la 2 ani jumătate vrea să o tratez ca pe un bebeluş (are o perioadă). Vrea să îl hrănim şi pe Felix (ursuleţul ei de pluş). Acum totul e un joc.
Sunt foarte mulţi copii care ajung la grădiniţă (după vârsta de 3 ani) şi nu mănâncă cu mâna lor. Nu au fost lăsaţi să mănânce singuri la momentul potrivit. Vor învăţa să mănânce şi ei. Doamnele educatoare îi vor învăţa.

4. Bebe mănâncă la masă. Multe mămici şi bunici aleargă după bebe cu castronelul prin casă, iar el face pe mofturosul. Copilului îi place acest joc. Mie nu-mi place defel. Cand îi e foame copilului meu vine şi mănâcă la masă. Nu vrea să stea la masă, înseamnă ca nu vrea să mănânce. Nu vrea să mănânce, nu-l forţăm, aplicăm regula numărul 1.

5. Atâta vreme cât bebe nu se seveşte singur din frigider, eşti responsabilă de ce mănâncă. Nu poţi să spui că un copil de un an nu mănâncă decât dulciuri. Cine i le dă? Nu vrea să mănânce altceva, înseamnă că nimeni nu l-a lăsat nemâncat mai mult de 3 ore.
Chiar şi atunci când copilul merge şi se serveşte din frigider, tot tu eşti responsabilă de ce ai pus în frigider.

6. Copilul vrea să mănânce ce mănânci şi tu. Te întrebi de ce copilul nu vrea să mănânce alte legume decât cartofi (prăjiţi), dar tu consideri cartofii prăjiţi ca fiind cea mai bună mâncare? Nu te amăgi că seamană cu tine. Copilul te imită! Vrei să mănânce sănătos, începe şi tu să mănânci sănătos!

7. Mâncarea e una din plăcerile vieţii. Mâncarea stimulează simţurile. O mâncăm cu ochii, o mirosim, îi simţim temperatura, textura, gustul. Toate aceste aspecte pot fi exploatate pentru a face din ora de masă o experieţă plăcută atât pentru tine cât şi pentru piticul tău.

Ora de masă e un moment plăcut pe care îl trăim împreună!

Valentina
valentina@parintifericiti.com

Am scris pentru tine două matereiale care îţi pot fi utile:
Ghidul pentru un somn bun.pdf şi Somnul pentru proaspeţii părinţi.pdf Vei primi aceste materiale GRATUIT, prin mail, dacă dai click AICI şi urmezi instrucţiunile.

sursa foto 1
sursa foto 2

Reclame

Comentariul tău:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s