Copii precoce sau doar copii suprastimulaţi?

copil precoceUnii copii sunt foarte isteţi. Pur şi simplu impresionează prin rapiditatea cu care învaţă, prin felul lor de a reacţiona la mediul înconjurător. Sunt copii pe care îi interesează cărţile, literele şi scrisul cu mult înainte de vârsta şcolară. Sunt copii creativi. Sunt copii care cântă, pictează, dansează,…, într-un mod extraordinar faţă de alţi copii de vârsta lor.

Sunt părinţi care cred că nu e bine să-i învăţăm să scrie şi să citească înainte ca sa ajungă la şcoală, pentru că se vor plictisi. Sunt părinţi care cred că nu e bine să le antrenăm aptitudinile, pentru că acei copii „nu vor mai avea copilărie”.

Oare e doar atât?

Un copil ca oricare altul, pentru care am făcut un efort inutil de a-l învăţa ceva înainte de vreme. L-am suprastimulat? Nu am făcut doar un lucru inutil învăţându-l să citească, acest lucru îi poate fi chiar dăunător, pentru că se plictiseşte la ore, şcoala nu mai prezintă interes. I-am crescut astfel şansele lui de a fi în eşec?

Dacă un copil învaţă repede şi are o sete de a şti, încetinindu-i ritmul lui natural de a învăţa, îl ajutăm cu ceva?

interpretacion-coeficiente-intelectual În mod natural pe lângă marea masă de copii normali (70%),
care se dezvoltă conform graficului există ambele fenomene: la stânga – copii cu retard intelectual, la dreapta – copii cu precocitate intelectuală.

De cele mai multe ori, copiii cu retard intelectual au nevoie de mai multă stimulare pentru a face faţă aceloraşi sarcini ca şi copiii normali.
Copiii cu precocitate intelectuală se diferenţiază de ceilalţi copii fără nici un efort de stimulare din partea părinţilor. Aceştia, atunci când sunt încadraţi într-un mediu care le favorizează dezvoltarea (stimulant) impresionează prin performanţele la care pot ajunge.

Totuşi, sunt o serie de copii cu precocitate intelectuală care nu reuşesc să facă faţă sistemului şcolar, performanţele lor sunt mult mai slabe faţă de aşteptări, le scade motivaţia internă şi cea externă, pot dezvolta tulburări de comportament. În final aceştia nu reuşesc mai bine în viaţă, faţă de copiii normali, pot ajunge chiar mai rău.

Ce este un copil precoce?
Este un copil cu un nivel intelectual foarte bun, de cele mai multe ori validat prin teste de inteligenţă.

Aceşti copii cu precocitate intelectuală sunt numiţi şi: „dotaţi”, „supradotaţi”, „talentaţi”, „cu potenţial înalt”, „cu aptitudini particulare”, „geniali”. În Franţa denumirea care este cel mai larg acceptată e: „elevi cu precocitate intelectuală sau care manifestă aptitudini particulare„. În limba engleză sunt numiţi: intellectually gifted children.

Nu toţi copiii cu un potenţial intelectual excepţional necesită o atenţie deosebită, mai ales dacă sunt bine integraţi, adaptaţi şi cu rezultate şcolare bune. Aşa sunt majoritatea dintre ei. Însă, au nevoie de ajutor acei copii excepţionali care se află în suferinţă sau care au risc crescut să fie.

În categoaria copii precoce care necesită atenţie sunt copii cu o gamă largă de trăsături diferite (limbaj, memorie, adaptare, motivaţie, personalitate). Singura caracteristică comună a acestor copii e diferenţa remarcabilă între capacităţi şi performanţele realizate în special în mediul şcolar.

Cea mai acceptată ipoteză, cu privire la performanţele şcolare slabe ale acestor copii, o reprezintă asocierea unor tulburări specifice de învăţare. Prezenţa de dificultăţi de învăţare, într-unul sau mai multe domenii şcolare, trebuie să ridice un semn de întrebare care justifică o evaluare mai aprofundată şi intervenţia unor specialişti în astfel de probleme.

În aceste cazuri este necesară o evaluare psihologică pentru identificarea tulburărilor specifice de învăţare şi pentru recunoaşterea potenţialului intelectual ridicat (oricare ar fi acesta). Testele de inteligenţă oferă doar o cifră: coeficientul de inteligenţă (QI). Luat izolat, QI, nu reflectă diversitatea formelor de inteligenţă. Evaluarea copiilor cu precocitate intelectuală necesită includerea altor criterii complementare (creativitate, motivaţie, mediu, etc.).

După identificarea copiilor cu precocitate intelectuală şi cu tulburări specifice de învăţare, pentru sprijinirea acestora, urmează o strânsă colaborare între părinţi, copii, şcoală, psihologi specializaţi şi medicul coordonator (neuro-pediatru sau psiho-pediatru). Această colaborare are scopul de a valorifica la maxim potenţialul copilului, a-l ajuta să-şi depăşească deficienţele pentru a-şi realiza vocaţia.

Atunci când performanţele copilului depăşesc cu mult nivelul clasei de vârstă, pentru a evita problemele legate de adaptare, specialiştii pot recomanda să fie autorizată încadrarea şcolară în clasa care corespunde cu nivelul de pregătire al copilului.

În ţara noastră încep demersuri pentru ca aceşti copii extraordinari să fie valorizaţi. Însă numărul celor care beneficiază de aceste privilegii este mic, comparativ cu numărul copiilor care sunt în această situaţie.

Responsabilitatea stă, în primul rând, în mâna părinţilor!

Valentina
valentina@parintifericiti.com

Am scris pentru tine două matereiale care îţi pot fi utile:
Ghidul pentru un somn bun.pdf şi Somnul pentru proaspeţii părinţi.pdf Vei primi aceste materiale GRATUIT, prin mail, dacă dai click AICI şi urmezi instrucţiunile.
sursa foto 1
sursa foto 2

Reclame

4 gânduri despre &8222;Copii precoce sau doar copii suprastimulaţi?&8221;

  1. Si copiii au retard mintal sau au IQ foarte mare, parintii intampina probleme mari pentru ca acesti copii sunt speciali, au nevoie de o educatie speciala. Parintii in primul rand ar trebui sa fie invatati, pregatiti sa se ocupe de copilul lor intr-un mod icat mai sanatos.Deseori se intampla ca acesti copii foarte inteligenti sa fie izolati de ceilalti copii sau sa nu poate fi adaptat la mediul in care traieste pentru ca el gandeste-te altfel. In strainatate se face mult mai multe pentru acesti copii. In tara inca nu se misca lucrurile in acest sens. Asta e.

    • Copiii cu retard intelectual invata mai lent decat majoritatea copiilor. Unii au un alt fel de inteligenta decat cel masurat de IQ (ex inteligenta emotionala). Vorbim de un retard intelectual cand QI este mai mic de 70. Intre 70-80 este un intelect la limita, intre 80-90 intelect normal dar scazut, iar intre 90-110 sunt majoritatea oamenilor. Daca cineva are un QI mare retardul nu exista, este o considerata o persoana inteligenta.

  2. Copiii cu retard mintal in Romania nu niciun viitor, foarte rar se intampla ca un altfel de copil sa fie dat la o scoala, sa fie integrati in societate, majoralitatea sunt izolati de lume. In ultimii ani au aparut si noi terapii noi prin care sunt ajutati putin copiii, dar mai mult pana vedem ca sunt tratati ca persoane normale cu nevoi speciale.

Comentariul tău:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s