Jocul e doar pentru copii?

Game
Game
Aşa de bine îmi sunt întipărite în minte, încât atunci când mă gândesc la acele vorbe, parcă le aud: „Hai lasă joaca, acum eşti mare…”. Inevitabil, am crescut. Acum sunt mare. Am urmat îndemnul de a lăsa în urmă joaca. Totuşi, ceva din mine mă tot cheamă acolo: acolo unde sunt copii şi jucării.

Îmi plac copiii. Întotdeauna lumea lor m-a fascinat. Poate din acest motiv, după ce o perioadă am învăţat de toate, am ales să fac o specializare în pediatrie. În fiecare spital de pediatrie există o cameră de joacă. Astfel, păstrez viu copilul care am fost.

Recunosc că uneori acest copil e neglijat. Mă comport prea mult ca un om mare. Retrăiesc clipe din trecut şi îmi consum energia gândindu-mă cum ar fi fost să fie altfel. Altă dată, mă gândesc prea mult la viitor şi îmi permit să mă las invadată de griji.

Copiii nu sunt aşa. Copiii de 2-3 ani, vorbesc şi gândesc la timpul prezent. Nu există altceva decât ziua de azi, momentul acesta, ACUM. Maximul de fericire e pentru mine atunci când reuşesc să mă joc acum. Să fiu AICI, în joc.

În joc, trecutul foloseşte doar ca bază pentru noua constructiţe. E blocată orice îngrijorare cu privire la viitor şi văd doar cum, sub mâinile mele, se construieşte un lucru nou (un tablou, o figurină din plastelină, un castel de nisip, un turn de cuburi, o poveste).

De ce am deveit oameni mari?

Am devenit oameni mari pentru că ni s-a spus o mare MINCIUNĂ: „Nu poţi să te joci toată viaţa! N-ai din ce să trăieşti, dacă toată ziua numai te joci”.

Azi am întâlnit nişte oameni care nu au crezut această minciună şi au continuat să se joace…şi îşi câştigă existenţa jucându-se.

Kapla game
Kapla game

construction Kapla
construction Kapla
Kapla tower
Kapla tower

Dacă vă place acest joc, se numeşte Kapla. Sunt doar nişte bucăţele de lemn, toate de aceeaşi dimensiune. Posibilităţile de construcţie sunt practic infinite. Sunt o mulţime de oameni care iubesc acest joc şi continuă să se joace…adunţi (copii mari) fiind.

Kapla Facebook

Fiecare copil are jocul lui preferat. Tu îţi aminteşti care era jocul tău preferat?
Te mai joci şi azi?

Eşti mare deja. Cine-ţi interzice să te joci?

Valentina
valentina@parintifericiti.com

P.S. Nevoia noastră de a ne juca e utilizată azi de producătorii şi comercianţii de jocuri virtuale (pe calculator, telefon). Jucând acele jocuri te rupi de realitate. Sunt slabe şanse să îţi câştigi existenţa jucând acele jocuri. Nu e imposibil.

Încearcă să găseşti plăcere jucându-te în lumea reală…cu copilul tău, sau cu prietenii tăi.

Am scris pentru tine două matereiale care îţi pot fi utile:
Ghidul pentru un somn bun.pdf şi Somnul pentru proaspeţii părinţi.pdf Vei primi aceste materiale GRATUIT, prin mail, dacă dai click AICI şi urmezi instrucţiunile.

Reclame

6 gânduri despre &8222;Jocul e doar pentru copii?&8221;

 1. Parerea mea este ca in viata ai nevoie sa fi si cu capul pe umeri, dar si sa devii copil cand e cazul. Eu de exemplu in fiecare zi simt nevoia sa ma trezesc cu zambetul pe buze si avand propria camera, cand vreau sa se stie ca sunt treaza spun ” Cucuriguuu! ”, eu sunt gainusa mamei. De sarbatori iar ma simt copil, ador povestea Craciunului cu traditiile, lengeda iepurasului de Paste sau ziua copilului desi o sa fac 32 de ani in curand. De Mos Nicolae mereu imi pun ghetele la usa si astept ca un cpil o surpriza. Mie nu imi povestile clasice, dar aceste legende de sarbatori le ador si mereu o sa ma simt copil. In camera am o multime de animale de plus, fac colectie,papusile mele din copilarie au locul lor. Orice varsta si oricat de matur ar fi o persoane, uneori trebuie sa devina si copil in suflet, sa se bucure de anume lucruri.

  • 🙂 Cucuriguuu!
   Desi imi place jocul, imi asum responsabilitatea fata de viata mea si a familiei mele. Asta e singura diferenta pe care o accept intre copii si adulti. Adultii sunt cei responsabili…responsabili si sa ii ajute pe copii sa devina responsabili. Placerea din joc, e bine daca ramane in viata de zi cu zi.

 2. Normal. Ttrebuie sa dam dovada de maturitate in viata, fiecare avem responsabilitati si trebuie sa le facem fata cu brio, dar trebuie sa ne facem timp si pentru sufletul nostru, cateva minute pe zi.

 3. Ma bucur când descopăr adulți care se joacă, cred că cel mai bun medicament pentru longevitate este să rămâi în contact cu copilul din tine până dai în mintea copiilor 🙂

  • Jocul e medicament pentru longevitate care actioneaza prin intermediul starii de bine.

   Invatand continuu, antrenand neuronii, scadem si sansele de a da in mintea copiilor. Nu-i asa?

Comentariul tău:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s