Păsări de noapte sau ceas intern dereglat

bufnite_trei3Ani de zile am studiat somnul, respectiv relația dintre somn şi epilepsie. Acesta a fost subiectul tezei mele de doctorat.

În studenţie a început să mă preocupe somnul. Voiam să ştiu mai multe despre acest fenomen, pe care dacă l-am putea învinge am câştiga o treime din timp: peste 20 de ani la o viaţă de om. Aşa gândea studenta pentru care zilele de 24 de ore erau prea scurte.

Somnul este un proces natural care ne afectează pe toţi. Este o nevoie a organismului, de care nu ne putem debarasa, oricât de mare nevoie de timp am avea. Organismul nostru ne cere să dormim între 6 şi 9 ore din 24 pentru a fi în formă.

A doua problemă care m-a interesat a fost epilepsia. Epilepsia este o boala frecventă. Afectează aproximativ 1% din populaţie, mai frecvent copiii şi vârstnicii. Este o boală care se manifesta prin crize…diferite tipuri de crize. De obicei o persoana epileptica repetă mereu acelaşi tip de criză, dar sunt şi persoane care prezintă mai multe tipuri de crize.

Ce este o criză? Un eveniment care începe şi se termină brusc (câteva secunde, minute). Crizele epileptice apar de obicei fără nici un factor declanşator, „din senin”, în plină stare de bine şi nu depind de voinţa persoanei care prezintă criza. Persoanele care asistă la o criză epileptică percep evenimentul ca fiind înspăimântător. De aceea se credea că persoanele epileptice sunt posedate de demoni…care puteau fi exorcizaţi de către preoţi. Pentru medicii neurologi epilepsia este o boală neurologică pentru care, din fericire, există mai multe tratamente eficiente disponibile.

Ce ai de facut dacă vezi o persoană în criză, ti-am explicat într-un alt articol pe care îl gaseşti AICI.

Ce legătură are somnul cu epilepsia? Sunt persoane care fac crize epileptice numai în timpul somnului. Sunt persoane epileptice care prezintă crize imediat după ce se trezesc. Sunt persoane epileptice pentru care lipsa de somn e principalul factor declanşator al crizelor.

Foarte multe persoane epileptice au tulburări de somn legate de obiceiuri proaste, de medicaţia antiepileptică, sau de diferite tulburări psihice.

Schimbarea obiceiurilor de somn ne stă la îndemână. Putem face ca somnul să fie în favoarea noastră. Avem nevoie să facem acestă schimbare pentru a ne creşte performanţele din timpul zilei.

Cei mai mulți oameni, din dorinţa de a realiza cât mai multe lucruri într-o zi de 24 de ore, consideră ca pot amâna timpul de somn. Dacă acest lucru a fost repetat o perioadă lungă de timp apare o tulburare de somn numită decalaj de fază în care ceasul intern e dereglat. Persoana doarme la fel de mult timp (în medie 8 ore)…doar că la alte ore, ne-acceptate social (între 4 dimineaţa şi ora 12).

Ce ar fi rău în asta? Fiecare are ritmul lui…de ce ar fi mai bine să intre în rând cu lumea?

Am găsit 4 motive valabile pentru toți oamenii + al 5-lea valabil doar pentru persoanele cu epilepsie.

1. Când dormim o dimineaţă întreagă, ratăm 4-5 ore de lumină naturală. Nu pare important, doar că suntem reglaţi de lumina naturală prin secreţia de melatonină. Lumina naturală reglează astfel ceasul nostru intern.

2. Expunerea la lumina naturală ne creşte buna dispoziţie şi scade şansele de depresie. Altfel spus: lumina soarelui ne umple sufletul de bucurie.

3. Atunci când ne petrecem noaptea în stare de veghe, restul oamenilor dorm. Scad şansele noastre de a interacţiona social. Înca un motiv în plus de depresie.

4. Dormind la alte ore decât restul lumii șansele de a fi deranjați de vecinii care se trezesc, de telefonul care sună, etc. sunt mult mai mari. Riscul de a rata ore bune de somn este mai mare.

5. Atunci când ai epilepsie și ai în plus o tulburare de somn cresc șansele de face crize. Continui să faci crize cu 2 medicamente antiepileptice, mergi la medic, vei mai primi un medicament în plus. Acesta îți va perturba și mai tare somnul, starea ta de vigilență din timpul zilei va fi și mai alterată. Medicul are rareori la dispoziție timpul necesar pentru a nota care e problema ta legată de somn. Undeva acest cerc trebuie înterupt.

Aici depinde de tine și de obiceiurile tale de somn. Găsești mai multe despre obiceiurile de somn în materialul scris de mine și pe care îl poți descărca de AICI.

Cum poți reveni în fază? În nod logic încerci să te pui la somn la ora 3:30. Doar ca nu funcționează. Nu vei adormi mai devreme. Ceasul tău interior e setat să adoarmă la 4.

Resetarea începe prin a te trezi mai devreme în fiecare dimineață cu 15 minute (sau 30 de minute, doar dacă suporți bine acest lucru). Evident, te vei culca apoi cu 15-30 de minute mai devreme. Deci îți va lua 2-4 zile ca să dai ceasul interior înapoi cu o oră. Va fi nevoie de mai bine de 30 de zile pentru ca orarul tău de somn să se desfășoare între ora 22 și 6 dimineața.

Ce ai de câștigat: lumina soarelui și o stare de bine.

Atenție! Pentru persoanele care sunt predispuse la retard de fază, somnul devine perturbat de fiecare data când este amânată ora de culcare. Pentru a preveni instalarea retardului de fază se recomandă păstrarea constantă a orei de trezire.

Aici intervine dificultatea pentru persoanele epileptice. Trezirea constantă la aceeași oră, înainte ca somnul să fie suficient poate declanșa crize. Respectarea orarului de somn este foarte importantă!

Cunoști o pasăre de noapte, sau o persoană cu epilepsie? O poți ajuta invitând-o să citească acest articol.

Valentina
valentina@parintifericiti.com

P.S. O altă tulburare de somn din categoria dereglare a ceasului intern o reprezintă avansul de fază (cei care se culcă o dată cu găinile) și apare de obicei la vârstnici. Daca te preocupă această tulburare poți să-mi spui și voi scrie despre ea.

sursa foto

Reclame

2 gânduri despre &8222;Păsări de noapte sau ceas intern dereglat&8221;

 1. Eu lucrez cu mulți adolescenți, care prin definiție sunt păsări de noapte, cu un număr redus de ore de somn. Articolul tău e material bun de studiat pentru părinții acestora, cărora le atrag atenția că numărul orelor de somn este direct proporțional cu randamentul școlar.
  Dorina

  • Poate pentru parinti adolescentilor pasari de noapte am facut un pic prea complicat acest articol introducand in el date despre epilepsie. Sunt informatii utile pentru toata lumea, cred eu, dar adolescentii sau adultii tineri cu epilepsie sunt in principal vizati. Consider ca ei au mare nevoie de aceasta informatie.

   In al doilea rand as vrea ca oamenii sa stie ce e epilepsia si sa nu fie asa speriati de oamenii care au aceasta boala.

   Legatura somn suficient – randament scolar trebuie subliniata cu linie ROSIE!

Comentariul tău:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s