Mame de copii speciali

baby-cerebralpalsy

Visul oricărei mame e un copil frumos cu un chip drăgălş, cu două mânuţe şi două picioruşe, care se mişcă vioi. Acest copil plânge atât cât trebuie ca să dea de ştire că are nevoie să fie hrănit, schimbat, ţinut în braţe. Acest copil creşte frumos: zâmbeşte, îşi descoperă mânuţele, prinde jucăriile, stă singur în şezut, merge în patru labe, merge pe lângă mobilă, merge singur. Gângureşte, apoi spune primele cuvinte, aleargă, se joacă, devine un omuleţ care învaţă tot mai multe lucruri despre lumea din jurul lui.

Cei mai mulţi copii sunt aşa. Nu chiar aşa. De multe ori copiii plâng mai mult decât poţi să suporţi. Până la momentele acelea de fericire sunt multe nopţi nedormite, zile în care nu mai ştii de tine. Atunci când crezi că gestionezi situaţia, că te-ai obişnuit cu orarul impus de situaţie, acesta se schimbă.

Nu contează dacă pentru tine maternitatea nu înseamnă doar zâmbete (cum apar la prietenii tăi pe Facebook), important e să fie copilul sănătos.

Uneori această condiţie nu e îndeplinită. Visul devine coşmar. Copilul e altfel de cum „ar trebui să fie”. Începe o luptă pentru „normalitate”. Am văzut multe mame disperate cu micuţii lor în braţe…nu mai voiau să plece acasă din spital. Aceste mame credeau că dacă ele fac sacrificul de a sta acolo, copilul va fi mai bine…Dacă vor merge până în China…copilul va fi mai bine… Aceste mame uitau de taţii copiiilor şi eventual de ceilalţi copii şi se îngrijeau doar de puiuţul bolnav… Poveştile acestea reale nu au final fericit. Mămicile acestea sunt legate de copiii lor. Nici ele nu au viitor …nici ei. Uneori taţii pleacă şi îşi fac alţi copii, cu alte femei. Alteori îşi îneacă amarul în alcool. Rareori familiile rămân unite.

Zi de zi aceste poveşti îmi întristau sufletul şi îmi accentuau sentimentul de neputinţă. Nu puteam să le evit, aşa cum tu poţi schimba programul la televizor când te deranjează ceea ce vezi. După o perioadă de răgaz am ajuns la concluzia ca nici nu vreau să le evit. Vreau doar să schimb cursul poveştii.

Ca să înţelegi ce vreau să spun, îţi propun să urmăreşti acest filmuleţ documentar din Anglia. E despre un cuplu în care ambii parteneri au paralizie cerebrală. Şi nu e deosebit doar faptul că trăiesc cu această boală, dar sunt şi părinţii unui băieţel de 6 ani şi aşteaptă al doilea copil.

Consider uimitor faptul că el, deşi are dificultăţi mari de articulare a cuvintelor a ales să îşi câştige existenţa făcând spectacole de comedie („stand up comedian”) şi are succes. Filmuleţul îl găseşti AICI. Din păcate nu are subtitrare în limba română. Vizionare plăcută!
Aştept discuţiile!
Valentina
valentina@parintifericiti.com

Am scris pentru tine două materiale care îţi pot fi utile:
Ghidul pentru un somn bun.pdf şi Somnul pentru proaspeţii părinţi.pdf Vei primi aceste materiale GRATUIT, prin mail, dacă dai click AICI şi urmezi instrucţiunile.

Sursa foto

Reclame

2 gânduri despre &8222;Mame de copii speciali&8221;

  1. Uneori se intampla ca mamele sa-si nu faca toate analizele ce trebuie inainte de sarcina sau in timpul sarcinii. si atunci la nasterea copilului vine nenorocirea peste ei. Cred ca e cel mai frumos lucru sa dai nastere unui copil si socul trebuie sa fie extrem de mare cand vezi ca nu e cum ai visat copilul tau. Uneori se intampla sa faci toate toate analizele si sa apar complicatii la nastere sau dupa nastere. Asta e, viata e dura uneori, dar trebuie sa ne luptam cu ea asa cum e. Si cu probleme de sanatate putem avea o viata frumoasa plina de bucurii si de dragoste si multe realizari.

    • Rareori e vina mamelor pentru suferinta cu care se naste copilul. De multe ori sunt acuzati medicii, dar nu e nici vina lor. Natura isi face treaba ei. Asa sunt oamenii…de toate felurile. Singurul lucru pe care il putem face e sa invatam sa traim viata asa cum e.

Comentariul tău:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s