Vine iarna, vine răceala

baby-coldSezonul rece vine însoţit de răceală şi gripă. Copilaşii care sunt în colectivităţi sunt primii afectaţi, însă nou-născuţii şi bebeluşii mici sunt cei mai fragili.

Nu căuta soluţii pe internet dacă copilul tău are mai puţin de 3 luni şi are febră: consultă medicul!

Se spune că „o răceală netratată ţine o săptămână, iar cu tratament trece în 7 zile”. Există această zicală pentru că răceala şi gripa sunt date de infecţii virale, pentru care nu avem tratamente specifice. Tratamentele simptomatice sunt de ajutor, dar lupta cu viroza o realizează propriul organism. Revenirea la starea de bine necesită timp.

De multe ori părinţii sunt disperaţi şi pot să-i înţeleg. Când fiica mea a avut prima dată febră am uitat de tot ce-am învăţat la şcoală şi am dat fuga la medic (şi a doua oară la fel).

Din experienţă îţi spun că atunci când eşti părinte şi ai copilul răcit vezi situaţia mult mai gravă decât este în realitate.

Vrei o soluţie eficientă şi rapidă…indiferent de costuri.

Multă lume are convingerea că un tratament cu cât e mai scump, e mai bun. Oamenii, când pleacă de la medic doar cu o reţetă de paracetamol sunt total nemulţumiţi.

Rolul medicului e să ofere pe lângă această reţetă, câteva explicaţii şi indicaţii. Am aşezat aici cele mai des întâlnite întrebări:

Copilul nu mai are poftă de mâncare. E grav?

Lipsa poftei de mâncare nu e considerată a fi un simptom  grav, dacă durează de o zi sau două. Apetitul va reveni de îndată ce va trece răceala. Atunci când micuţul e răcit, principala preocupare trebuie să fie hidratarea (aportul de lichide).

Ce fel de lichide? 

Apă în primul rând, lapte şi în funcţie de vârsta şi de preferinţele copilului: supă, compot, ceai, suc de fructe.

De ce face febră?

Organismul uman îşi creşte temperatura peste 38° pentru a stopa multiplicarea bacteriilor sau a virusurilor care au pătruns în organism. Febra este un răspuns natural de apărare al organismului.

Febra, chiar dacă e peste 39,5° nu înseamă infecţie bacteriană, nu înseamnă infecţie gravă: înseamă că organismul încearcă să se apere (sistemul imunitar funcţionează).

Ce să fac când are febră?

Primul gest atunci când observi că micuţul e prea fierbinte e să te asiguri ca nu e prea îmbrăcat şi că încăperea nu e prea încălzită. Ajută-l să-şi scadă natural temperatura corpului dezbracându-l (lasă-i doar un body sau tricou) şi asigură-te că temperatura din încăpere nu depăşeşte 20°C.

Dă-i o doză de Paracetamol (adaptată la greutatea copilului). Reţine ora la care ai administrat siropul. Trebuie păstrat un interval minim de 4 ore între 2 doze (a NU se depăşi 4 doze pe zi). Propune-i să consume lichide (des şi în cantitate mică).

  • Dacă copilul nu tolerează bine febra (iritabilitate, oboseală, dezinteres faţă de mediu, convulsii, frisoane, piele marmorată)- consultă medicul.
  • Dacă febra persistă mai mult de 48 de oreconsultă medicul.
  • Dacă pe lângă febră copilul prezintă: tuse, respiraţie dificilă, durere la nivelul urechii, durere abdominala, erupţie cutanată, diaree, vărsături, durere când face pipi – consultă medicul.
  • Dacă pur şi simplu simţi că starea copilului tău e gravă, fără ezitare – consultă medicul.

Dacă copilul e „doar puţin” răcit, indicaţiile medicale  sunt simple:

1) Hidratare bună.

2) Tratamentul febrei (t>38°) sau al durerii cu paracetamol (doza adaptată la greutatea copilului).

3) Pentru bebeluşi, dar şi pentru copiii mai mari şi adulţi nasul înfundat e foarte jenant. Bebeluşii mici nu ştiu să respire pe gură, iar nasul înfundat îi împiedică să se alimenteze (să sugă).

În comerţ există multe tipuri de aspiratoare pentru năsuc (batista sugarului), cu o gamă variată de preţuri. Însă, cea mai eficientă metodă este spălarea nasului cu ser fizologic 2-5 ml în fiecare nară. Nasul copilului se spală astfel înainte de fiecare masă şi înainte de culcare. Pentru bebeluşii mici această operaţiune se repetă şi de 20 de ori pe zi. Metoda nu are efecte secundare (cu exceptia unui mic protest din partea copilului), dar beneficiile sunt majore.

Dacă mai persistă semne de întrebare, medicul tău nu poate să le ghicească. Nu ezita să îl întrebi.

De acum poate să vină iarna, să vină şi răceala, eşti un părinte bine pregătit şi te vei descurca excelent!

Valentina

valentina@parintifericiti.com

Am scris pentru tine două materiale care îţi pot fi utile: Ghidul pentru un somn bun.pdf şi Somnul pentru proaspeţii părinţi.pdf Vei primi aceste materiale GRATUIT, prin mail, dacă dai click AICI şi urmezi instrucţiunile.

sursa foto

Reclame

4 gânduri despre &8222;Vine iarna, vine răceala&8221;

Comentariul tău:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s